Hej.
W sobotę rano ugryzł Mnie mój pies. Szczepienie aktualne na wściekliznę od maja 2024 więc rozumiem.ze do 2025 maj aktualne?. U weta sprawdzane. Dzisiaj byłem na sor. Dostałem antybiotyk i zastrzyk przeciwtezcowy.
Mam nerwicę lękowa. Lekarka na sor otrzymując o aktualnym szczepieniu psa , nie dała zastrzyków przeciw wściekliźnie . Czy powinienem się upomnieć o Jeszcze szczepienie przeciw wściekliźnie ? Mój pies to suka, 14 lat, podawałem jej leki stałe które ma na padaczkę, krążenie i wątrobę.
Mam lęki:( czy o tą wściekliznę mogę być spokojny ?
Dzień dobry.
Myślę, że nie powinien się Pan bać o wściekliznę, zwłaszcza jeśli Pański pies nie miał ostatnio styczności z potencjalnymi nosicielami wirusa, nie zjadł padliny i nie był pogryziony. Proszę jednak kontrolować stan ran po pogryzieniu - zazwyczaj, z powodu charakteru ran (często są to rany miażdżone, albo długie i wąskie, sięgające głęboko w tkanki) ich gojenie jest dość długie. Jeśli zauważyłby Pan, że wokół ran pojawia się zaczerwienienie, obrzęk, lub jakaś wydzielina, proszę się niezwłocznie skontaktować z lekarzem. Proszę też w miarę możliwości przemywać ranę łagodnymi środkami dezynfekującymi. Co do samego aktu agresji, proszę w miarę możliwości ocenić, jak do tego doszło - może spowodował Pan jakiś dyskomfort pupilce, łapiąc ją za bolące miejsce, albo podał Pan leki ze zbyt dużą stanowczością. Może warto podawać leki w PillAsist (smaczny suplement, przypominający plastelinę, w który można zawinąć preparat).
Pozdrawiam, Katarzyna Hołownia-Olszak, lekarz weterynarii.