Powiadomienia
Clear all

Wyniki badan - podwyzszone ap i reszta

Avatar photo
 Małgorzata
Posty: 1
Nowy użytkownik Gość
Inicjator dyskusji
 

Dzien dobry. Bardzo proszę o wskazowke, co zbadac, jaki badania wykonąc ? Nasza suczka w grudniu 2019 zakończyla kuracje Masivetem. Od tamtej pory brak guzów, po kuracji mocno podwyzszone byly parametry watrobowe, pomogł Hepatiale Forte Advanced.

Co 2 miesiace wykonujemy badania moczu i krwi, wyniki watrobowe 2 miesiace temu byly leciutko ponad norme na granicy bledu, ciagle rosnie AP -  2 miesiace temu 762 , wynik z piatku  1448. Nasz lekarz, nie onkolog sugeruje konsultacje u onkologa, u ktorej leczylismy suczke podczas walki z mastocytoma i sugestie co robic - (czy usg jest potrzebne?) , niestety onkolog jest na urlopie nie wiadomo, kiedy bedzie przyjmował.  Nizej pełne wyniki moczu i krwi.

Pies radosny, duzy apetyt ( czyli jak zawsze),  delikatnie wzmozone pragnienie od jakis 3 miesiecy, dysplazja tylnych łap ( problemy z schodami, pomgamy jej i sobie nosidłem), pozatym spaceruje po plaskim podlozu chetnie, suczka 13 letnia.

 

Co mozemy zbadac ? Jakie badania wykonac (usg jamy brzusznej ? ostatnie usg wykonane w grudniu 2019 )

MCV (ŚOK):           69,8       fl         (=) (60-77)     OK.
  MCH (ŚMH):           22,1       pg         (=) (19-25)     OK.
  MCHC (ŚSH):         316       g/l       (=) (320-360)   -
OB
  Erytrocyty:         7,87       T/l       (=) (5,5-8,5)   OK.
  Hematokryt:         54,9       %         (=) (37-55)     OK.
  Hemoglobina:         174       mmol/l     (=) (7,45-11,17) +
  Leukocyty:           6,7       G/l       (=) (6-16,5)     OK.
  Trombocyty:         607       G/l       (=) (200-500)   +
  Limfocyty:           0,8       10^9/l     (=) (1-4,8)     -
  Monocyty:           0,3       x10^9/l   (=) (0,2-1,4)   OK.
  Uwagi:               gran 5,6
  Eozynofile:         2,8       tys./mm3   (=) (0,1-1,3)   +
Badanie moczu
Badanie fizyczne
  Barwa:               słomkowa
  Przejrzystość:       przejrzysty
  Gęstość względna:   1,040
  Odczyn (pH):         7,5
Badanie chemiczne
  Białko:             -
  Hemoglobina:         -
  Urobilinogen:       -
  Glukoza:             -
  Uwagi:               brak osadu
Badanie osadu

 

 
Opublikowany : 22/03/2021 15:14
Słowa kluczowe tematu
Lekarz weterynarii Katarzyna Hołownia
Posty: 738
Ekspert Administrator
 

Dzień dobry.
Jeśli chodzi o przedstawione przez Panią wyniki, podniesiona hemoglobina może sugerować nieznaczne odwodnienie pacjentki, co jest dość częste przy zachowaniu głodówki do badania krwi. Podniesione eozynofile mogą sugerować obecność pasożytów wewnętrznych, lub reakcji alergicznej. Co do badania moczu, pH jest zdecydowanie nieodpowiednie – powinno być kwaśne, a nie obojętne/zasadowe. Takie pH sprzyja rozwojowi infekcji pęcherza moczowego. Mocz jest dodatkowo dość mocno zagęszczony, co może oznaczać zbyt długie zaleganie w pęcherzu, lub ponownie – odwodnienie pacjentki. Jeśli chodzi o podniesione ALP, faktycznie, jest to parametr, który podnosi się w przypadku obecności zmian nowotworowych, lecz nie tylko. Są trzy frakcje tego enzymu – kostna, wątrobowa i jelitowa, a laboratoria nie oferują oceny, która frakcja rośnie. Jeśli pupilka ma problemy ze stawami oraz podniesione parametry wątrobowe, podniesienie ALP może być tym tłumaczone. Mimo wszystko, warto upewnić się, czy nie ma żadnych innych problemów zdrowotnych. Zawsze warto wykonać badanie USG jamy brzusznej i upewnić się, że nie ma zmian w narządach miąższowych. Warto też przekazać wyniki dla onkologa.
Pozdrawiam, Katarzyna Hołownia-Olszak, lekarz weterynarii.

Forum weterynaryjne Co w Sierści Piszczy

 
Opublikowany : 25/03/2021 08:11

Odpowiedz

Twoje imię

Twój email

Tytuł *

Maksymalny dopuszczalny rozmiar pliku 10MB

 

Co Piszczy w Sierści Twojego zwierzaka?

Zalecenia lekarzy weterynarii na Twoim mailu

+ ebook "Czy leki ludzkie są bezpieczne dla psa i kota?"

Co Piszczy w Sierści Twojego zwierzaka?

Porady lekarzy weterynarii na Twoim mailu

+ ebook "Czy leki ludzkie są bezpieczne dla psa i kota?"

Zgoda marketingowa: wyrażam zgodę, aby Co w Sierści Piszczy skontaktował się ze mną drogą mailową, korzystając z informacji podanych w tym formularzu dla celów informacyjnych, aktualizacji i marketingu. Jeśli chcesz wycofać Twoją zgodę kliknij link rezygnacji u dołu każdego wysyłanego przez nas maila. Szanujemy Twoją prywatność i dane osobowe. Tutaj znajdziesz naszą politykę prywatności i regulamin newslettera. Przesyłając ten formularz zgadzasz się, że możemy przetwarzać Twoje dane osobowe zgodnie z tymi warunkami.