Powiadomienia
Clear all

niewydolność nerek

Avatar photo
 Michał
Posty: 1
Nowy użytkownik Gość
Inicjator dyskusji
 

!!! Post dość obszerny, ale najważniejszy jest początek posta, reszta to wyniki badań. !!!

PANCJENT:
Strzyga, bulterier, 3 lata i 10 miesięcy, miejscowość Żywiec

PROBLEM:
1. Niewydolność nerek (zdiagnozowany marzec 2022)
2. Ponadto alergia pokarmowa na: wołowina, jagnięcina, kurczak, indy, wieprzowina (na pograniczu).
oraz alergia na trawy, sosna, brzoza i roztocza (zdiagnozowane październik 2021).
3. Kamień na zębach, który ciężko zetrzeć nawet szczoteczką elektryczną.

Posiadamy bulteriera, który ma postępującą niewydolność nerek.
Wszystko zaczęło się w marcu 2022 od tego, że bulterier zaczął pić duzo wody po czym zaraz ją zwracał.
Weterynarz przeprowadził badania z których wyszły wysokie wartości mocznika oraz kreatyniny. Ponadto po kilku powtórnych badaniach przeprowadził badanie USG, na którym wyszło, że lewa nerka juz jest niewidoczna natomiast prawa jest uszkodzona jak u psa który ma 13 lat.
Nasz weterynarz właściwie już nie ma pomysłu jak pomóc dlatego szukamy pomocy u innych osób / specjalistów tu obecnych. Problemem juz nie jest sama niewydolność nerek, ale pies również nie chce jeść karmy, która mu wychodzi bokiem. Z uwagi na alergie pokarmowe mamy tez ograniczone pole manewru z karmą.

Na obecna chwile spożywa tylko karmę suchą specjalistyczną mieszana z mokrą karmą specjalistyczną, olej z łososia. Aby pies jadł więcej chcemy zacząć podawać jej co kilka dni na zmiane gotowane jajko kurze oraz twarożek. Z uwagi, że choroby nerek powodują nadmierne wydalanie potasu chcemy również psu podawać banana (zwłaszcza, że lubi) lecz nie wiemy czy jest to dobry pomysł (zdecydujemy po badaniach na stężenie potasu we krwi).

Nie potrafimy też znaleźć dla psa jakichś przysmaków (jako nagroda).

Ktoś ma jakieś porady lub sugestie. Bądź ewentualnie wskaże czego nie należy robić lub co robimy żle?

============== WYNIKI BADAŃ ===================

Badania krwi[21 marca]:
Biochema wykazała:
mocznik na poziomie 106,8 (norma 20-50)
kreatynina 2,89 (norma 0,8-1,7)
ALT 23,5 (norma 30-60)
ALP 12,2 (norma 20-155)
MCH 24,1 (norma 17-24)
pozostałe badania w normie (WBC, RBC, HGB, HCT, MCV, MCHC, PLT, LYM, MON, EO, BAZ, NEU, LYM%, MON%, EO%, BAZ%, NEU%, AST, białko całkowite, glukoza, albuminy).
Ponadto było robione USG które według weterynarza nic niepokojącego nie wykazało.
ZALECENIA: miała zażywać furagine oraz jeść żurawinę.

Badania krwi[25 marca]:
mocznik na poziomie 113,6 (norma 20-50)
kreatynina 3,06 (norma 0,8-1,7)
ZALECENIA: pies miał zażywać RenalVet

Badania moczu[28 marca]:
ciężar właściwy w normie 1,017 (1,016 – 1,045)
leukocyty 25
białko w moczu 88,8

Badania krwi i moczu[5 kwietnia]:
mocznik na poziomie 126 (norma 20-50)
kreatynina 2,83 (norma 0,8-1,7)
ALP 55,2 – juz w normie
ALP 14,7 (norma 20-155)
MCH 24,5 (norma 17-24)
MCHC 36,2 (norma 32-36)
EO 0,98 (norma 0,04-0,6)
EO% 10 (norma 0-6)
ciężar właściwy 1,013 (1,016 – 1,045)
leukocyty 250
białko w moczu 72,8
nabłonki płaskie dość liczne, nabłonki okrągłe pojedyncze
kryształy moczanowe pojedyncze
ZALECENIE: tabletki Enroxil Flavour (które w sumie jadła miesiąc)

Badania krwi[12 kwietnia]:
mocznik na poziomie 100,7 (norma 20-50)
kreatynina 3,21 (norma 0,8-1,7)
oraz dodatkowo przeprowadzono badania
-dirofilaria – neg.
-ehrlichia canis – neg.
-borrelia burgdorferi – neg.
-anaplasma phagocytophilum – neg.
ZALECENIE: dalej tabletki Enroxil Flavour

Badania moczu [21 kwietnia]:
ciężar właściwy 1,012 (1,016 – 1,045)
leukocyty 500
białko w moczu 189,3
krew 0,03
nabłonki płaskie 0-3
ZALECENIE: pies miał zażywać tabletki RenalVet + fitolizyna

Badania krwi i moczu [2 maja]:
mocznik na poziomie 108,6 (norma 20-50)
kreatynina 3,43 (norma 0,8-1,7)
ciężar właściwy moczu 1,013 (1,016 – 1,045)
leukocyty 25
białko w moczu 81,8
nabłonki płaskie pojedyncze
kryształy bezpostaciowe pojedyncze
ZALECENIE: pies miał zażywać tabletki RenalVet + fitolizyna

Badania krwi i moczu [12 maja]:
mocznik na poziomie 132,8 (norma 20-50)
kreatynina 3,46 (norma 0,8-1,7)
ciężar właściwy moczu 1,013 (1,016 – 1,045)
leukocyty 25
białko w moczu 121,8
nabłonki płaskie pojedyncze
kryształy bezpostaciowe pojedyncze
ZALECENIE: Karma sucha Vet Live Renal (wcześniej nie podoawaliśmy ze względu na alergie pokarmowe, do tej poty pies jadł specjalną karmę z rybą)

Badania krwi i moczu[18 lipca]:
mocznik na poziomie 192,7 (norma 20-50)
kreatynina 3,86 (norma 0,8-1,7)
ciężar właściwy moczu 1,012 (1,016 – 1,045)
leukocyty 75
białko w moczu 182,4
nabłonki płaskie pojedyncze
kryształy bezpostaciowe pojedyncze
ZALECENIA: Karma sucha Vet Live Renal + tabletki Benazepril Hcl 5mg

Badania krwi [1 sierpnia]:
mocznik na poziomie 100,9 (norma 20-50)
kreatynina 4,73 (norma 0,8-1,7)
AST 48,3
ALT 29,6
ALP 15,9
RBC 4,68
HGB 11,7
HCT 33,2
MCH 25
+ USG na którym wyszło, że lewa nerka juz jest niewidoczna natomiast prawa jest uszkodzona jak u psa który ma 13 lat.
ZALECENIA: Karma sucha Vet Live Renal + tabletki Benakor Vet 5mg

Badania krwi[10 sierpnia]:
mocznik na poziomie 104,3 (norma 20-50)
kreatynina 4,54 (norma 0,8-1,7)
RBC 4,85
HGB 12,2
HCT 33,3
MCH 25,2
MCHC 36,6
ZALECENIA: Karma sucha Vet Live Renal + tabletki Benakor Vet 5mg

Badania krwi [23 sierpnia]:
mocznik na poziomie 152,3 (norma 20-50)
kreatynine 5,77 (norma 0,8-1,7)
RBC 4,72
HGB 11,8
HCT 32,7
MCH 25
MCHC 36,1
NEU% 77,6
ZALECENIA: Karma sucha Vet Live Renal + tabletki Furosemidum Polpharma 40mg

 
Opublikowany : 28/08/2022 00:39
Słowa kluczowe tematu
Lekarz weterynarii Katarzyna Hołownia
Posty: 738
Ekspert Administrator
 

Dzień dobry.
Najrozsądniej byłoby, gdyby skontaktował się Pan z nefrologiem weterynaryjnym – pod Wrocławiem przyjmuje dr Bujok, w Warszawie dr Neska-Suszyńska, w Gdańsku – dr Włodarczyk, niestety nie znam nikogo z okolic Żywca. Biorąc pod uwagę stale pogarszające się wyniki pupilki nie zwlekałabym z kontaktem ze specjalistami. Możliwe, że jedynym wyjściem będzie przeprowadzenie dializ, powtarzanych w regularnych odstępach czasu. Niestety, psy tej rasy często miewają problemy z nerkami, bardzo często hodowcy wykonują maluchom USG, aby stwierdzić na wczesnym etapie, czy nerki są obie i czy są prawidłowo ukształtowane – rozumiem, że Pańska pupilka miała wykonane takie badanie? Proszę pamiętać, że każdy białkowy produkt, wprowadzony do diety pupilki może wpłynąć na pogorszenie parametrów nerkowych. Karmy specjalistyczne “nerkowe” mają obniżony poziom białka, zatem podawanie jaja kurzego i twarożku jest kompletnie bezsensowne. Niestety, przy problemach z wydolnością narządów, kamień nazębny będzie osadzał się dość szybko i w dużej ilości. Aby usunąć kamieńnależy wykonać zabieg sanacji jamy usntej, jednak nie jest to zabieg, który zaleciłabym przy obecnych wynikach nerkowych pupilki, najpierw trzeba ustabilizować jej stan.
Pozdrawiam, Katarzyna Hołownia-Olszaklekarz weterynarii.

Forum weterynaryjne Co w Sierści Piszczy

 
Opublikowany : 29/08/2022 22:51

Odpowiedz

Twoje imię

Twój email

Tytuł *

Maksymalny dopuszczalny rozmiar pliku 10MB

 

Co Piszczy w Sierści Twojego zwierzaka?

Zalecenia lekarzy weterynarii na Twoim mailu

+ ebook "Czy leki ludzkie są bezpieczne dla psa i kota?"

Co Piszczy w Sierści Twojego zwierzaka?

Porady lekarzy weterynarii na Twoim mailu

+ ebook "Czy leki ludzkie są bezpieczne dla psa i kota?"

Zgoda marketingowa: wyrażam zgodę, aby Co w Sierści Piszczy skontaktował się ze mną drogą mailową, korzystając z informacji podanych w tym formularzu dla celów informacyjnych, aktualizacji i marketingu. Jeśli chcesz wycofać Twoją zgodę kliknij link rezygnacji u dołu każdego wysyłanego przez nas maila. Szanujemy Twoją prywatność i dane osobowe. Tutaj znajdziesz naszą politykę prywatności i regulamin newslettera. Przesyłając ten formularz zgadzasz się, że możemy przetwarzać Twoje dane osobowe zgodnie z tymi warunkami.